Govorništvo ili retorika vještina je lijepog govorenja i dojmljivog usmenog izražavanja, a prema najvećem rimskom govorniku Ciceronu – umijeće govorenja prilagođeno za uvjeravanje. Mada je javni nastup sastavni dio mnogih djelatnosti, a usudila bih se napisati i uvjet poslovnog ili privatnog uspjeha, za većinu ljudi govorenje u javnosti izaziva strah. Stoga se govorništvo danas doživljava kao jedna od najzastrašujućih aktivnosti tako da i najsposobniji pojedinci zbog straha od neuspjeha ne mogu sve svoje ideje i razmišljanja predstaviti drugima.

S obzirom na to da je govorništvo vještina te da se govornikom ne rađa (svi su veliki govornici radili mnogo na svojim javnim nastupima), svatko može naučiti biti dobar govornik. Javno govorenje je vještina za koju je prije svega potrebna ustrajnost, ali i hrabrost u suočavanju s našim nedostacima. Da bismo mogli lijepo govoriti, moramo biti spremni na vježbu te pokazati želju za napredovanjem.

Mnogostruke su prednosti i pozitivne strane učenja o lijepom govorenju. Govorništvo obogaćuje naš rječnik i olakšava našu komunikaciju s drugima, oslobađa nas treme i jača samopouzdanje, potiče nas na kreativnost i iznošenje vlastitih mišljenja, poboljšava našu koncentraciju, razvija toleranciju…

U našoj školi govorništva naučit ćete kako napisati pozdravni govor, zdravicu ili svečani govor, kako profilirati publiku pred kojom ćete govoriti, kako argumentirano iznijeti svoje stavove, kako se pripremiti za nastup ili kako se naučiti nositi s tremom ili strahom od nastupa. Bez obzira na to jeste li već iskusni govornik ili tek početnik, sigurna sam da možete mnogo naučiti te poboljšati svoj javni nastup.

I za kraj, zaokružimo ova razmišljanja riječima Sigmunda Freuda: „Riječi bude osjećaje, riječi nas umiruju ili tjeraju u očaj, riječi su najjače sredstvo utjecaja na ljude.”

Neda Njegač, profesorica Hrvatskog jezika i Govorništva