Jeste li znali da u našoj školi možete polagati Cambridge Assessment English ispite?

Škola stranih jezika - Žiger ozbiljan je i pouzdan pružatelj jezičnih usluga već više od 33 godine, a posebno smo ponosni na suradnju s Cambridge Assessment English koja traje već više od 27 godina!


Međunarodno priznate svjedodžbe o poznavanju stranih jezika imaju izrazito veliku važnost za djecu, mlade i odrasle budući da znanje stranih jezika otvara brojna vrata kada je u pitanju školovanje (omogućuje bolje uvjete za upis na studij u Hrvatskoj i inozemstvu) ili poslovni uspjeh i napredak. Uz to, znanjem stranih jezika osigurava se prednost na tržištu rada te poboljšana kulturološka osviještenost.

Kada je u pitanju engleski jezik, najpouzdaniji su Cambridge Assessment ispiti koji nude cijelu lepezu vrsta ispita i stupnjeva. To su najpouzdaniji ispiti, a s polaganjem treba započeti od najmlađe dobi.

Svim roditeljima preporučamo ispite za djecu od 7 do 12 godina starosti:

  • Starters
  • Movers
  • Flyers

Za sve mlade i odrasle polaznike tu su ispiti iz općeg engleskog ("General English"):

  • KET
  • PET
  • FCE
  • CAE

Oni su mjerodavan dokaz jezičnih sposobnosti, priznati su diljem svijeta te nude mnoštvo prednosti za pojedince: lakši ulazak u svijet visokog obrazovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, mogućnost zapošljavanja u međunarodnim organizacijama te ostvarivanje boljih uvjeta na tržištu rada ili tijekom studiranja!


Datum polaganja Cambridge ispita u Školi Žiger: 25. 05. 2024.

Lokacija: Škola stranih jezika - Žiger, S. Vraza 37, Varaždin

Rok prijave: 15. 03. 2024.


YOUNG LEARNERS EXAMS: ispiti dizajnirani za uspješno učenje jezika!

     Zašto je dobro započeti učiti engleski u ranoj dobi? Istraživanje koje je provela Europska komisija pokazuju da što se ranije započne učiti drugi strani jezik to je vjerojatnije da će se postići visoki stupanj vladanja jezikom, veća fluentnost u govoru, lakoća konstruiranja rečenica, pravilan odabir vokabulara, preciznost, izgovor i lakoća izražavanja.

Young Learners ispiti nalaze se na sveukupnoj međunarodnoj skali stupnjeva obuhvaćajući stupnjeve: Pre A1- Starters; A1 - Movers te A2 - Flyers.

Oni predstavljaju postepeni uvod u polaganje ispita u zrelijoj dobi.

YL ispiti imaju pozitivan utjecaj na daljnje učenje stranih jezika iz nekoliko razloga:

- nema prolaza i pada (svi kandidati dobivaju svjedodžbu)

- motivirajući dizajn svjedodžbe

- razvoj dodatne motivacije i samopouzdanja kod mališana

 - praćenje napretka u učenju

 - smanjenje napetosti oko pisanja ispita

 - stvaranje pozitivnog stava prema ispitnoj proceduri

Ispitima su obuhvaćene sve 4 vještine - slušanje, govor, čitanje i pisanje, a njihova zahtjevnost se povećava sa svakim stupnjem ispita, što se odražava i u vremenu testiranja pojedine vještine:

Klikom na ikonu lijevo možete pronaći vježbe slušanja i drugih vještina!


Cambridge English Exams za mlade i odrasle: KET, PET, FCE & CAE

Cambridge Assessment English prati zajednički referentni okvir za strane jezike (eng. CEFR) od pre-A1 razine za najmlađe kandidate do najviše C2 razine poznavanja jezika. Međunarodni ispit KET prvi je korak u poboljšanju znanja stranih jezika, a u skladu s tim gornja granica je ispit CPE (C2 Proficiency) te predstavlja najvišu moguću razinu poznavanja engleskog jezika kao stranog jezika. Više na: Jezični stupnjevi

U nastavku ćemo pobliže objasniti svaki od navedenih ispita iz općeg engleskog („General English“) - KET, PET, FCE i CAE:


KET (A2 Key / KEY ENGLISH TEST)

KET je prijelazni ispit namijenjen djeci koja duži vremenski period uče engleski jezik i namjeravaju nastaviti razvijati jezične kompetencije. KET ispitom se testira temeljno znanje jezika te praktične jezične vještine. KET ceritfikat / diploma služi kao dokaz komunikacijskih vještina na osnovnoj razini, a odgovara osnovnoj razini engleskog jezika na državnoj maturi. Ovaj ispit kandidatima pruža mogućnost razvijanja novih kompetencija i vještina za napredovanje prema ispitima PET  ili FCE.

Ispit testira sve četiri jezične vještine: čitanje, pisanje, slušanje i govor.

Uzrast: 12 – 13 godina (6./7. razred osnovne škole)


PET (B1 Preliminary / PRELIMINARY ENGLISH TEST)

PET ispit namijenjen je tinejdžerima i mladima, a služi kao dokaz da je kandidat u potpunosti savladao osnove engleskog jezika i posjeduje praktično poznavanje jezika za svakodnevnu upotrebu. PET pokazuje vaše znanje jezika u svakodnevnim situacijama i odgovara razini B1 Zajedničkoga europskoga jezičnoga referentnog okvira. Na ovoj razini od vas se očekuje da razumijete glavne točke izravnih uputa, uspješno se nosite s većinom jezičnih situacija, da možete postavljati pitanja i sudjelovati u razgovoru te da možete pisati pisma i voditi bilješke o poznatoj temi. Ovaj ispit je ujedno i prvi ispit koji se vrednuje u određenim akademskim institucijama na međunarodnoj razini te ga brojne tvrtke i vladina tijela prihvaćaju kao službenu potvrdu o poznavanju engleskog jezika.

Uzrast: 14+ godina (8. razred osnovne škole, srednja škola)


FCE (B2 First / FIRST CERTIFICATE IN ENGLISH)

Upoznajte se s najpopularnijim Cambridge Assessment English ispitom po broju kandidata - FCE. Osim što dobiveni certifikat / diplomu priznaju brojne obrazovne institucije i poduzeća na globalnoj razini, polaganjem ovog ispita dokazujete napredno znanje engleskog jezika. FCE odgovara stupnju B2 Zajedničkoga europskoga jezičnoga referentnog okvira i višoj razini engleskog jezika na državnoj maturi. Sukladno tome, pripreme za FCE ispit odlična je priprema za višu razinu mature. FCE diploma je dokaz da kandidat ima sveobuhvatno znanje engleskog jezika i da može samostalno živjeti, raditi ili pohađati nastavu u državama engleskog govornog područja. 

Uzrast: 15+ godina (srednja škola, fakultet)


CAE ( C1 Advanced / CERTIFICATE IN ADVANCED ENGLISH)

CAE dokazuje sposobnost sporazumijevanja i aktivnog korištenja jezičnih vještina u stručnim, akademskim i društvenim situacijama. Ovaj ispit namijenjen je kandidatima koji koriste engleski jezik na izuzetno visokoj razini, a prije polaganja ispita preporuča se pohađanje pripremnog programa.

Ukratko, CAE odgovara stupnju C1 europskog referentnog okvira, a dokaz je napredne razine poznavanja engleskog jezika za studiranje, život i rad u zemljama engleskog govornog područja.


Prije polaganja ispita preporuča se pohađanje pripremnog programa!

Prijavite se već danas (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) i otkrijte prednosti najprestižnijih certifikata o poznavanju engleskog jezika!