10 kulturnih zanimljivosti o Španjolskoj

ŠPANJOLSKA HIMNA

Ako ste primijetili na nekoj od utakmica, španjolski reprezentativci ne pjevaju himnu – ne zato što ne znaju riječi nego zato što španjolska himna nema riječi! Jedna je od najstarijih u Europi i nazvana je Marcha Grenadera (Marš grenadira).

SAGRADA FAMILIA

Svjetski poznata Gaudijeva crkva Sagrada Familia (Crkva svete obitelji) u Barceloni predstavlja jednu od najvećih znamenitosti Španjolske koja se gradi već 139 godina i to od 1882. godine, a njen dovršetak se očekuje 2026. godine, na stotu godišnjicu smrti Gaudía. Bazilika će biti visoka oko 45 metara i duga 110 metara.

EIFFELOV TORANJ U BARCELONI?

Možete li zamisliti da se Eiffelov toranj ne nalazi u Parizu? Prvotna ideja Gustava Eiffela bila je smjestiti toranj u Barcelonu, no Katalonci su ga smatrali previše neobičnim za grad, pa je Eiffel odlučio otići s idejom u Pariz.

BARCELONA GLAVNI GRAD?

Barcelona je bila glavni grad od 1937. godine do 1939. godine, odnosno do Španjolskog građanskog rata. Od te godine Madrid je i dalje nastavio biti glavnim gradom.

TORTILLA

Poznata španjolska tortilla nije „palačinka“ punjena mesom i povrćem u umaku od rajčice nego se radi od jaja, krumpira i luka i peče se na tavi. Najbitnija je vještina okretanja, a da se tortilla ne prelomi.

SANGRÍA

Poznato španjolsko piće zove se sangría i radi se od crnog vina, raznih gaziranih i negaziranih sokova i voća, najviše agruma narezanih na komadiće.

 CHURROS

Ukusni prženi uštipci koji se najčešće poslužuju s čokoladnim umakom poznata su slastica u barovima i nazivaju se churros.

TAPAS

Većina španjolskih kafića poslužuje i malene zalogajčiće koji se nazivaju tapas te su nezaobilazni dio njihove gastronomske kulture.

 ŠPANJOLSKI KORACI

Španjolci su uvijek spremni za zabave i pjesmu pa se često na trgovima mogu čuti zvuci gitare i koraci tradicionalnih plesova. Uz flamenco i paso doble tu su i sardana, sevillana, zarzuela, jota, bolero

 FIESTAS

Španjolci su poznati i po raznim zabavama koje organiziraju i često uključuju neke atraktivne, često i opasne, ali i čudne stvari. Najpoznatije i najpopularnije među njima su: karneval, Las fallas (parada puna svjetla, vatrometa i buke), Encierro de toros (utrke s bikovima), poznata La Tomatina (gađanje s rajčicama) te mnoge druge.

Marina Mavriček Špicer