Jedna od najprestižnijih znanstvenih i književnih nagrada dodjeljuje se upravo na današnji dan u Švedskoj i Norveškoj. Znate li o čemu je riječ?

Pogađate, radi se o Nobelovoj nagradi - Nobelpriset!


Nobelova nagrada dodjeljuje se svake godine 10. prosinca za postignuća na području fizike, kemije, medicine, mira, književnosti i ekonomije. No, nagrada ne uključuje samo veliki novčani iznos, već i jedno od najvećih međunarodnih priznanja. Prisjetite se i Sheldona Coopera iz Teorije velikog praska koji je, također, najviše želio upravo Nobelovu nagradu. 


No, kako zapravo ide priča o Nobelovoj nagradi?

učenje stranih jezika

Alfred Nobel bio je švedski izumitelj, kemičar i industrijalac. Prirodne znanosti bile su njegova velika strast, ali volio je i jezike. Govorio je čak pet jezika: švedski, engleski, njemački, francuski i ruski. Imao je više od tristo izuma, ali najpoznatiji je po izumu posebne vrste eksploziva. Svjestan loše strane tog izuma, odlučio je da ga svijet ipak pamti po dobrome. Svoje golemo bogatstvo ostavio je – čovječanstvu. Osnovana je zaklada koja nagrađuje najistaknutije znanstvenike i pisce, ali i obične ljude koji su svojim djelima promijenili svijet nabolje.

Stoga, svake godine na godišnjicu Nobelove smrti slave se znanost, mir i zajedništvo svih ljudi. Živjeli! Skål!

prof. Anja Hudoletnjak