Španjolski jezik spada u grupu romanskih jezika i to u pet velikih jezika svijeta. S obzirom na njegovu rasprostranjenost, zvučnost, široko korištenje i povijest, donosimo vam nekoliko zanimljivosti o ovom posebnom i prekrasnom romanskom jeziku.

 

  1. Poslije kineskog jezika, španjolski je najrašireniji jezik na svijetu s oko 470 milijuna izvornih govornika, a nakon njega slijedi engleski.
  2. Po popularnosti učenja nalazi se na trećem mjestu nakon engleskog i francuskog.
  3. Španjolski se govori na svih sedam kontinenata, a Meksiko je daleko najveće govorno područje, a slijede Kolumbija, Španjolska, Argentina i SAD.
  4. Španjolski jezik potječe od latinskog jezika, no tijekom povijesti na njega je veliki utjecaj ostavio i arapski jezik.
  5. Postoje dva naziva za španjolski jezik: castellano i español. U Španjolskoj se češće koristi termin castellano, dok se naziv español koristi više u zemljama Južne Amerike.
  6. U Španjolskoj se uz kastiljski (castellano) govori i galješkim, katalonskim i baskijskim jezikom te su priznati kao službeni jezici. Uče se u školama, koriste se u dokumentima, na televiziji, radiju,…
  7. Postoje različite varijante u vokabularu, izgovoru i gramatici u različitim državama španjolskog govornog područja. Onaj koji se najviše ističe je govor u Argentini. Zanimljiv je izgovor glasa LL /lj/ i Y /j/ koji se izgovara kao /ž/, a za 2. lice jednine koriste oblik „vos“ s pripadajućim oblicima glagola. Također, u Španjolskoj se izraz „ti si“ kaže tú eres, dok se u Argentini kaže vos sos.
  8. U Španjolskoj se gotovo svi međusobno obraćaju s ti, (), bilo da se radi o mlađim ili starijim osobama. Sasvim je u redu ako se neka mlađa osoba obrati starijoj u 2. licu jednine (ti), iako je ne poznaje jer kod njih to nije znak nepoštivanja.
  9. U španjolskom se koriste obrnuti upitnik i uskličnik zato da bi se označio početak pitanja odnosno usklika. ¿Sabes? ¡Muy bien!
  10. Najduža riječ je „electroencefalografista“ i to s 23 slova.
  11. Glagol „reconocer“ je palindrom, jednako se čita s obje strane.
  12. Glagol „oía“ riječ je koja sadrži samo tri vokala.
  13. Riječ „Centrifugados“ je jedna od najdužih riječi sa svim različitim slovima.
  14. Možemo s pravom reći da je španjolski jezik na pijedestalu, i to sa zlatnom medaljom u kategoriji najbržeg jezika na svijetu. Brzina kojom govornici pričaju računa se prema broju izgovorenih slogova u sekundi i španjolski se nalazi na prvom mjestu.

Marina Mavriček Špicer